Direktlänk till inlägg 26 oktober 2018

Hur förnybar energi kan gynna lantbruket

Av Elsa Johansson - 26 oktober 2018 09:24

I takt med att klimatförändringarna ökar börjar samhällen att sträva efter att bli så klimatsmarta som möjligt. Fossil energi är inte bra för klimatet och den förnybara energin bör öka kraftigt. Förnybar energi är energikällor som hela tiden förnyas, som till exempel energi från vind och sol. I ett hållbart klimatsamhälle måste även lantbruken alltmer börja använda förnybara energikällor, vilket bidrar till ett naturligt kretslopp.


Solen, en ren källa till energi

 

 
Det finns stor potential för lantbruk att producera stora mängder solenergi i Sverige, men det är än så länge bara en liten del av alla lantbruk som har ett hem med förnybar energi. Det beror till stora delar på begränsningar inom tekniken i form av bland annat svaga elnät ute på landsbygden, men det är även en ekonomisk fråga. Ett solenergisystem är en stor investering och det är viktigt att alltid vända sig till proffs när man ska anlita installation av solceller. Lantbruk har en stor fördel när det gäller att placera solpaneler hus. Det finns nämligen stora byggnader med stora tak, dock finns det regler för solpaneler på djurstallar. Med ett solenergisystem kan lantbruken minska sina utgifter och på så sätt få en starkare roll konkurrensmässigt och samtidigt bidra till minskade koldioxidutsläpp, då solenergi är den renaste formen av energi.

 

Vindkraftverk, på gott och ont


 

Vinden är en bra energikälla och är, liksom solen, väldigt ren. Vindkraftverket tar och gör om rörelseenergin till el och ett litet vindkraftverk kan producera en bra mängd el och energi till ett lantbruk. Att placera ut ett vindkraftverk kräver att man tar stor hänsyn till djur, natur och kulturvärden. Speciellt fåglar och fladdermöss kan påverkas negativt av ett vindkraftverk, framför allt deras flyttväg och samtidigt kan det öka risken för kollision. Men även verksamheter som friluftsliv och naturturism kan få negativa konsekvenser. Fördelen med vindkraft för ett lantbruk är att det är en relativt billig investering, ett mindre vindkraftverk kräver inget bygglov och öppet landskap och mark brukar inte vara ett problem för ett lantbruk.


Bioenergi


 

Biomassan räknas som bioenergi och till stor del kommer den från skogsråvaror, men det går även att odla biomassa. Det kan till exempel vara energiskog av salix och andra energigrödor, men även restprodukter som stallgödsel kan användas till biogasframställning i större utsträckning än vad det görs idag.


Förnybara energier är framtiden för lantbruken

 

Solen och vinden är tillsammans med vatten och biomassa förnybara energier. Vattenkraftverk byggs dock inte så mycket längre, eftersom de har en stor inverkan på naturen. De övriga tre alternativen är dock utmärkta energikällor för lantbrukare. Att vara självförsörjande på el för ett lantbruk kan vara en viktig inkomstkälla, liksom en viktig del för såväl miljön som klimatet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Johansson - 20 mars 2019 11:09


  Om du har ett nystartat företag eller ett äldre som du nu känner dig redo att expandera gäller det att börja arbeta fokuserat för att skapa snabb tillväxt. Få företag växer organiskt utan att det finns drivna och dedikerade medarbetare och ägare...

Av Elsa Johansson - 24 maj 2018 08:09


Är du egenföretagare eller funderar du på att starta eget? I vilket fall kan det vara en bra idé att använda dig av en konsult. Vi ska i den här artikeln lista 6 skäl för varför detta är fallet.    1. Ett utmärkt sätt för dig som just har startat...

Av Elsa Johansson - 22 maj 2018 08:05


      Först och främst bör vi klargöra vad en effektiv säljproduktivitet egentligen handlar om. Vi hör det i stort sett dagligen när vi talar om verksamheten inom företag rent generellt, men innebörden kan många gånger vara lite suddig.   Vi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards